Endüstriyel Tasarım tescili ile ilgili bilinmesi gerekenler 2022 yılı içerisinde güncel bilgileri bu yazımızda tarafınıza sunacağız. Endüstriyel tasarım tescili oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bahsettiğimiz yelpaze içerisinde mobilyalar, ev aletleri, elektrikli veya elektriksiz ev aletleri, mücevher, halı ve kumaş ve daha fazlası gibi birçok ürün için endüstriyel tasarım tescilleri geçerlidir.
554 Sayılı Kararnameye göre, herhangi bir tasarımı endüstriyel tasarım olarak kaydedebilmek amacı ile gerekli olan temel özellikler söz konusudur. Endüstriyel tasarım tescilini alacak ürünün inovasyon kriteri ve ayırt edici özelliği kesinlikle olmalıdır.
Bu bir zorunluluktur. Endüstriyel tasarıma konu olan aynı veya benzer ürün mevcutsa, dosyalama tarihinden önce kamuya açık hale getirilmiş olması yenilik kriterini ve ayırt edici özelliklerini ortadan kaldırmaktadır.
Endüstriyel Tasarım Belgesi Korunma Süresi
Endüstriyel tasarım belgesi korunma süresi ise, başvuru tarihinden itibaren her 5 yılda bir yenilenmelidir. Bu süreç 25 yıla kadar sürecek olan bir süreçtir. Ürün 25 yıl sonra hiçbir koruma altına girmez. Kayıt koruması ülkeye özgüdür. Endüstriyel tasarım belgesi yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerlidir ve mülkiyet haklarına sahiptir.
Günümüzde tüketim ürünlerinin seçiminde önemli bir paya sahip olan biçimsel görünüm, genellikle kalite ve marka ile eş anlamlıdır. Bu durumda bazen seçim yaparken en önemli olan durum haline gelir. Bu nedenle özgün, diğerlerinden farklı olan ve yeni tasarımların tescil yoluyla korunmasının yanı sıra sağladığı yasal hakların tüketicinin gözünde fark yaratması oldukça büyük önem taşır.
Tasarım Tescili
Tasarımın tescili ile herhangi bir eşi benzeri olmayan tasarımın hak sahibinin onayı ve rızası olmadan tasarımın diğer kişilerce ticari amaçla kullanımı engellenir. Bu engelleme hakkını veren tasarım tescilidir.
Tasarlayan kişiye verilen bu hak özgün, yeni ve diğer tasarımların kopyalanması, taklit edilmesi gibi durumlarla karşılaşmasını ve ticari kayıplara yol açmasını büyük ölçüde önler. Bu nedenle tasarımların piyasaya sürülmesinden önce kayıt başvurusunun yapılması önemlidir. Başvuru ürünün piyasaya sürülmesinden en geç 1 yıl sonra yapılmalıdır. Aksi takdirde ürün bir kamu yararı olarak kabul edilir. Detaylı bilgilendirmelere sahip olmak için Google ile bizlere ulaşın.
Tasarım Tescilli Bir ürünün Hangi özelliğini Koruma Altına Almaktadır?
Tasarım Tescilli Bir ürünün Hangi özelliğini Koruma Altına Almaktadır?, Ürünlerinizi korumak söz konusu olduğunda, tescilli bir ürünün tasarımı önemlidir. Ürününüzü devlete kaydettirerek, belirli yasal korumalar kapsamında olduğundan emin olursunuz. Bu korumalar arasında ürün sorumluluğu, garanti ve gizlilik yer alabilir.
Endüstriyel Tasarım Tescili Kavramları Nelerdir?
Endüstriyel Tasarım Tescili Kavramları Nelerdir?, Endüstriyel tasarım tescili, bir tasarımcı ürün veya hizmetler için yeni tasarımlar oluşturduğunda ortaya çıkan bir süreçtir. Bir Tasarım Patentinin tescili, tasarımcıya diğer fikri mülkiyet haklarını ihlal etmekten koruma sağlayabilir. Ek olarak Tasarım Patenti sahibi, Tasarım Patentini kendi ürün/hizmet geliştirmeleri için kullanabilir.
Endüstriyel Tasarım Tescili Kaç Yıl Geçerlidir?
Endüstriyel Tasarım Tescili Kaç Yıl Geçerlidir?, Avrupa Birliği’ne (AB) göre endüstriyel tasarım tescilinin geçerlilik süresi beş yıldır. Tasarım henüz tasarlanmamış bir üründe kullanılmışsa veya yeni bir tasarım ise bu süre daha kısa olabilir.
Endüstriyel Tasarım Tescili Ne Işe Yarar?
Endüstriyel Tasarım Tescili Ne Işe Yarar?, Endüstriyel Tasarım Tescil Kurulu’na kayıt, ürünler yaratmak veya geliştirmek isteyen endüstriyel tasarımcılar için bir güvenlik ağı ve kaynak sağlar. Endüstriyel tasarımcıların zanaatlarını geliştirmelerine ve dünyada bir fark yaratmalarına yardımcı olmak için çeşitli kaynaklar ve programlar sunar.
Leave a Comment