Marka Sahteciliğine 3 Yıla Kadar Hapis Cezası. Marka koruması olduğunu belirten işareti mal ya da ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıranlara da yine bir yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar da adli para cezası verilecek. Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans ya da rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunanlara da 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar da adli para cezası öngörülüyor.
Ancak bu suçlardan dolayı ceza verilebilmesi için markanın Tükiye’de tescilli olması şartı aranacak. Ayrıca bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması da şikayete bağlı olacak. Taklit malı satanlar, bu malları nereden sağladıklarını bildirip, taklit malı üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilen mallara el konulmasını sağlamaları halinde ceza almayacaklar.
Bir ülkenin kendi iç dinamiklerine uygun bir şekilde tasarlanmış ve etkin işleyen bir sınai mülkiyet sisteminin o ülke için çok büyük bir rekabet avantajı sağlayabildiğini kaydeden Ergün, şöyle konuştu: “Hızla büyüyen istikrarlı ekonomisiyle sınai mülkiyet haklarının gelişimi için bulunmaz bir ortama sahip olan Türkiye, kuşkusuz bu potansiyeli değerlendirmektedir ve değerlendirecektir.
” Bakan Ergün, “Ülkemizde işleyen bir sınai mülkiyet mevzuatı bulunmakla birlikte, sistemin aksayan taraflarının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeni dinamikleri doğrultusunda potansiyelinin harekete geçirilmesi için bir takım yasal düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi.
Ergün, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde yenilik ve teknoloji üretimi konusunda adından çok daha fazla söz ettirecek olan üniversiteleri sınai mülkiyet sistemine dahil etmeden ilerlemeye kalktığınızda, sistemin en önemli unsurlarından birini gözardı etmiş olursunuz.”
Yeni kanunda neler değişecek?
– Taklit ürün üretenlere 1-3 yıl arasında hapis cezası verilecek.
– Yakalanan taklit ürünlere el konulacak.
– Patent, tasarım ve coğrafi işaret ihlaline 1 milyon TL para cezası geliyor.
– Suça teşvik eden ırkçılık, küfür içeren ve terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzenini bozan tasarımlar re’sen reddedilecek.
– Üniversiteler de patent sahibi olacak, gelirin en az 30’u öğretim üyesinin olacak. Marka Sahteciliğine 3 Yıla Kadar Hapis Cezası gibi içeriklerimiz için bizi Google ile takip edin. Diğer birçok konu hakkında bilgilenmeniz böylece mümkün olacaktır.
Markası Taklit Edilen Kimse Mahkemeden Hangisini Isteyebilir?
Markası Taklit Edilen Kimse Mahkemeden Hangisini Isteyebilir?, bir ticari markayı taklit etmek bir suçtur ve parasal zararlara, mahkeme kararlarına ve hatta fiilen hukuki cezalara yol açabilir. Bir markayı taklit edenleri dava edebilmek için kalpazan, öncelikle markasının gerçek olmadığını ispat etmelidir. Başarılı olurlarsa, (herhangi bir yasal cezaya ek olarak) tazminat, gelecekteki ihlallere karşı bir tedbir ve/veya cezai kovuşturma verilebilir.
Imitasyon ürün Satmak Yasal Mı?
Imitasyon ürün Satmak Yasal Mı?, Sahte ürünler söz konusu olduğunda net bir cevap yoktur. Kimileri taklit ürün satmanın yasal olduğunu düşünürken kimileri de bu uygulamanın yanlış ve zararlı olduğunu düşünüyor. Bu yazıda madalyonun iki yüzünü de inceleyeceğiz ve taklit ürün satmanın yasal olup olmadığı konusunda bir karara varacağız.
Marka Cezası Ne Kadar?
Marka Cezası Ne Kadar?, Marka sahteciliği, mevcut bir ürünün bir marka adını veya diğer tanımlayıcı bilgilerini kullanarak sahte bir ürün yaratma eylemidir. Amaç, sahte ürünün orijinali gibi görünmesini sağlamak, bu da kalpazan için satış ve meşruiyete yol açabilir.
Marka ürün Satmak Yasak Mı?
Marka ürün Satmak Yasak Mı?, Markalı ürünlerin satışı söz konusu olduğunda, birçok kişi bunun yasa dışı olmadığına inanıyor ancak akılda tutulması gereken birkaç şey var. Birincisi, ürün sahte olmadığı sürece yine de sorunsuz satılabilir. İkinci olarak, satılan ürünlerin aslında satın aldığınız şirket tarafından markalandığından emin olmanız önemlidir. Bu, beklediğiniz şeyi elde etmenize ve satın alma işleminizin yasal olmasına yardımcı olacaktır.