Patent başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler ve çok daha fazlası için yazımızı okuyunuz. Patent hakkında çok fazla kafa karıştırıcı etmene rastlanır. Bu kafa karıştıran konulara açıklık getirmek üzere yazımızı yazmaktayız.
Patent Almak İçin 7 Neden
Patent almanın pek çok avantajı vardır. Patent bazı kişiler tarafından önemsenmese de oldukça gerekli bir işlevdir. Patent almak için 7 neden olarak şu örnekleri verebiliriz.
- Patent alındığı taktirde buluş kopyalanamaz. Buluşunuzu izniniz olmadan kopyalanmaya veya kullanılmaya karşı koruyabilecek önemli bir yasal belgedir.
- Birisi buluşunuzu izinsiz olarak kopyalar veya kullanırsa, onları mahkemeye verebilir ve potansiyel olarak tazminat kazanabilirsiniz.
- Bir patent size buluşunuzu belirli bir süre için yapma, kullanma ve satma konusunda münhasır hak verir.
- Bir patente sahip olmak, buluşunuzu ticarileştirmenize yardımcı olmakla ilgilenebilecek yatırımcıları veya ortakları çekmenize yardımcı olabilir.
- Patent ayrıca size buluşunuzu telif ücreti karşılığında diğer şirketlere lisanslama olanağı verir.
- Buluşunuzun patentini almak, rakipler tarafından çalınmaktan veya kopya edilmekten korumanıza da yardımcı olabilir.
- Ayrıca potansiyel lisans sahipleri veya alıcılarla yapılan pazarlıklarda pazarlık kozu olarak da kullanılabilir.
Patenti Önemli Kılan Özellikler
Patent belgesi, buluşun özelliklerini içerdiği için önemlidir. Bu bilgi, bir buluşun yeni olup olmadığını ve daha önce patentlenmemiş olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Patenti önemli kılan özellikler ise, buluş sahibinin buluş üzerindeki haklarını korumaya yardımcı olmak için kullanılmasıdır. Her anlamda buluş sahibine kolaylık sağlarken, rakip olan kişilere büyük zorluklar yaşatır.
Patent Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir
Patent alma süreci, kişilerde kafa karıştırıcı bir etki yaratır. Patent başvurusu yaparken nelere dikkat edilmelidir sorusunun cevabına şu şekilde cevap vermek mümkündür;
- Buluş yeni olmalıdır. Daha önce herhangi bir yayında veya patent başvurusunda yer almamış olmalı ve buluş basamağı olmalıdır.
- Buluş endüstriyel olarak uygulanabilir olmalıdır.
- Bir matematik veya iş yöntemi, bilimsel bir teori veya ilke veya estetik bir yaratım için patent alınamaz.
- Patent başvurusu, buluş kamuya açıklanmadan önce Türkiye’de yapılmalıdır.
- Patent süresi, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 20 yıldır.
Patent Yenileme
Bir patentin süresi dolarsa, patent sahibi patenti yenileme seçeneğine sahiptir. Yenileme başvurusu, sona erme tarihinden itibaren altı ay içinde yapılmalıdır. Yenileme başvuru ücreti ekonomik çalkantılar yüzünden sürekli değişmektedir. Bu sebepten dolayı yazımızda net fiyat verememekteyiz. Patent yenilenmezse, süresi dolacak ve kamu malı olarak kabul edilecektir. Patent hakkında doğru adımlar atabilmek için Google ile uzman ekibimize başvurun.
Her Yeni ürüne Patent Verilir Mi?
Her Yeni ürüne Patent Verilir Mi?, Açıkça belirtilmese bile her ürün patentlidir. Bunun nedeni, patent yasasının belirli bir ürün veya hizmete özgü fikirleri ve kavramları korumasıdır. Şirketler bunu yaparak fikri mülkiyetlerini koruyabilir ve fikirlerini daha uzun süre elinde tutabilir.
Patent Kaç Ayda çıkar?
Patent Kaç Ayda çıkar?, Patent başvurusu süreci zorlu olabilir ancak başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Dikkate alınması gereken bazı önemli faktörler şunları içerir: başvuru sahibinin buluş konseptini ve bunun topluma nasıl fayda sağlayacağını gösterme yeteneği; teknolojileri ve potansiyel ticari uygulanabilirliği; buluşlarının yeni olup olmadığı ve kullanım amaçları.
Hangi Konularda Patent Verilmez?
Hangi Konularda Patent Verilmez? Yeni ürünler, hizmetler veya süreçler yaratan yenilikler için patentler verilmektedir. Ancak fikir ve kavramlar gibi bazı konular patentli değildir.
Patent Verilmesi Için Gereken Kriterler Nelerdir?
Patent Verilmesi Için Gereken Kriterler Nelerdir? Patentler duruma göre verilir ve tipik olarak yenilik, buluş ve teknik özelliklerin bir kombinasyonunu gerektirir. Buluşun yeniliği ve önemi de dahil olmak üzere, bir patent verilmesi lehine veya aleyhine değerlendirilebilecek çeşitli faktörler vardır.
Leave a Comment