Tasarım tescili ne demek sorusuna hep beraber bakalım. Önceki zamanlarda kamu önüne sunulmamış, yeni niteliğine sahip olan tasarımların kullanım haklarını tasarımı yapan kişiye ait olma olanağını sağlayan belgeye denir. Tasarım 6769 sayılı kanuna istinaden bir tescil edilebilmesi için yenilik ve ayırt edicilik niteliklerini taşıması gerekmektedir.
Herhangi bir tasarım diğer bir tasarım ile benzeşiyorsa, tasarımlar kendi içlerinde küçük ayrıntılar içerisinde farklılık belirtisi veriyorsa aynı olarak kabul edilmektedir. Tasarımlar kendi içlerinde tescilli ve tescilsiz olmak üzere ayrılmaktadır.
Kanun hükümleri hususu içerisinde tescil edilmiş olması halinde tescilli tasarım, ilk kez Türkiye’de kamuoyuna sunulmuştur. Bu durumda tasarımcının tercih ettiği şekle bağlı tescilsiz tasarım olarak korunabilmesi mümkündür.
Tescilli tasarımlarınızın koruma zamanı 5 yıldır. Fakat istendiği şekilde her beşer yıllık dönem içerisinde yenilenerek, 25 yıla varacak şekilde uzatılabilmektedir. Tescilsiz tasarımların koruma süresi ise 3 yıldır.
Tasarım tescili içerisinde koruma dışı kavramlar vardır. Bu tasarımlar, kamu düzeni veya genel olarak ahlaka karşı olarak düzenlenmiştir. Tasarımınızın uygulandığı ürün üzerinde, başka bir ürüne mekanik olarak monte edilmiş olması koruma dışıdır.
Tasarım Tescili İle Korunan Nedir?
Tasarım tescili ile korunan ürünün, görünüm özellikleri koruma altına alınır tescili ile; üretimin yöntemi, gerekli ürünün kullanım amaçları, fonksiyonel özellikleri veya teknik faydaları koruma altına alınamaz.
Tasarım tecilinde düşünülenin aksine, ürünün işlevi koruma altına alınmaz. Uzun yıllardan itibaren aynı işlev için çalışan ürünler, farklı görsel özellikler içerisinde olabilmekteler. Bunun ile birlikte tescili ile korunurlar. Burada koruma altına alınan ürünün kullanıcıya sağladığı faydadır. Bununla birlikte ürünün sahip olduğu fonksiyonel özellik olmamak şartı ile ürüne özgün olan tasarım özelliğidir.
Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?
Tasarım tescili ile alakalı tasarım, ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından işlenmektedir. Bir başvuru yapma durumu söz konusudur. Bu başvuruyu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmanız gerekmektedir. Gerekli tüm içeriklerimize Google üzerinden ulaşabilirsiniz.
Gerekli Belgeler
- Tasarım görsel anlatımı
- Başvuru sahibinin tüzel kişi olması durumunda vergi levhası ve ticari faaliyet belgesi
- Başvuru sahibi kimlik bilgileri
- Tasarımı üreten kişi veya kişilere ait bilgiler
- Vekâletname (var ise)
Tasarım Tescili Ne Kadar Zaman Alır?
Tasarım Tescili Ne Kadar Zaman Alır?, Tasarım tescili, tasarımın karmaşıklığına bağlı olarak birkaç haftadan aylara kadar sürebilir. Ancak merak etmeyin, biraz çaba ve sabırla tasarımınızı kısa sürede tescil ettirebilir ve oylamaya açabilirsiniz.
Tasarım Tescil Ile Patent Arasındaki Fark Nedir?
Tasarım Tescil Ile Patent Arasındaki Fark Nedir?, Tasarım tescili, bir şirketin tasarımlarını Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne tescil ettirmek için geçtiği süreçtir. Bu, çevrimiçi bir form aracılığıyla veya şahsen yapılabilir. Patent tescili, bir şirketin tasarımları için patenti almak için geçtiği süreçtir. Bu, çevrimiçi bir form aracılığıyla veya şahsen yapılabilir.
Tasarımda Neler Tescillenir?
Tasarımda Neler Tescillenir?, Tasarım tescili, bir tasarımın orijinal olduğunun ve belirli gereksinimleri karşıladığının doğrulanması sürecidir. Bir tasarımın kopyalanmasını veya izinsiz kullanılmasını önlemek için önemli bir adım olabilir. Tasarım tescili, bir tasarımın benzersiz kalmasını sağlamaya da yardımcı olabilir.
Tasarım Tescili Nasıl Alınır?
Tasarım Tescili Nasıl Alınır?, Tasarım tescili, adınızı ve tasarımınızı sektörde temsil etmenize yardımcı olabilecek bir süreçtir. Tescilli bir marka ofisi ile tescil ettirerek, isim ve tasarımlarınızın izinsiz kullanılmasını önleyebilirsiniz.
Leave a Comment