Tasarım tescili serbest rekabetçi bir pazarda, aynı sektörde faaliyette bulunan şirketler için müşteri tercihlerinin kendi ürünlerinde yoğunlaşmasını sağlamakta olan en önemli öğelerden biri tasarımdır. Özellikle kalite ve teknik olarak müşterilere aynı faydayı sağlamakta olan ürünlerde, tasarım genelde en belirleyici ve ayırıcı kılan faktördür.
Bu konuda en önemli olan küçük ve orta ölçekli sanayiciler, tasarım yolu ile ürün yelpazesinde farklılaşarak popüler olmayı amaçlamaktadır. Bunun ile birlikte bu hedefe ulaşmak ve elde edilen karı sürdürülebilir kılmak için, fikirlerin ürünü olan bu tasarımların yasal olarak korunma altına alınması gerekiyor.
Bir koruma ile elde edilen tasarım hakkı sahibine tasarımın diğer insanlarca izinsiz olarak ticari amaçlarla kullanılmasını engelleme hakkı verdiğinden, yatırımların hem ekonomik hem de sosyal açıdan geri dönüşümü için çok önemli kılınmıştır.
Aksi takdirde orijinal ve yeni tasarımlar için herhangi bir hırsızlık, kopya ile taklit etme ve benzeri tehditler neticesi ile karşı karşıya kalacak ve bu sebeple tasarım sahipleri büyük ticari kayıplara maruz kalacaktır. Buna istinaden, Türk Patent ve Marka Kurumu Tasarımlar Dairesi Başkanlığı, 6769 sayılı Sanayi Mülkiyet Kanunu ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik esaslarına doğru olacak şekilde tasarımların korunabilmesi amacı ile müracaat ve tescil işlemlerini sürdürmektedir.
Dizayn Kelimesinin Anlamı
Dizaynın anlamı ise; tasarım içerisinde bulunan çizgi, şekil, renk, malzeme ya da yüzey dokusu gibi ürünün tamamının veya bir kısmının ya da üzerisindeki dekorun görünümüdür.
Ürün Kelimesinin Anlamı – Tasarım Tescili Nedir?
Bilgisayar programını dâhil etmeksizin, herhangi bir endüstriyel ya da el işçiliği ile gerçekleşen ürünün haricinde bu ürünün oluşmasını sağlayan parçaları, ambalajları gibi bir çok ürünün bütün olarak algılanan işlevleri grafik sembolü ve aynı zamanda tipografik yüzünü ifade eder.
Tasarımcı Nedir? – Tasarım Tescili?
Tasarımcı ise; koruma konusunda hakkı bulunan ve aynı zamanda tasarımı tasarlayıp, üreten kişiye denen bir ifadedir.
Her tasarım tescili sadece müracaat edilmiş olan ülke içerisinde koruma sağlar. Başka ülkeler içerisinde koruma talep edilirse, istenilen ülkelere de başvurmak gerekir. Bu tür uygulamalarda öncelik hakkından faydalanmak sizler için önemli bir avantaj sağlar.
Öncelik hakkının talep edilmesi halinde, ilk müracaatının yapıldığı ülkenin yetkili İdaresi tarafından düzenlenen onaylanmış öncelik belgesinin aslı ve yeminli tercüman tarafından onaylanan bu belgenin Türkçe çevirisi, müracaat tarihi itibariyle üç ay içinde kuruma verilmelidir.
Koruma Kapsamı Dışındaki Tasarımlar
6769 sayılı Sanayi Mülkiyet Kanunu’nda tasarım koruması dışındaki kavramlar şöyle belirlenmiştir; Tasarım ve ürün tanımına doğru olmayarak uygun olmayan tasarımlar, yeni ve fark edilen niteliğe sahip olmayan tasarımlar, kamu düzenlenmesi veya kültürel ahlaka aykırı tasarımlar.
Ürünün genel fonksiyonunun zorunlu bulduğu görünüm işlevleri olan tasarımlar, tasarımın kullanımı gerçekleşen veya uygulanması gerçekleştiği ürünün, bir diğer başka ürüne monte edilmesi veya bağlanması için belirli şekil ve boyutlarda üretilmesi zorunlu olan tasarımlar.
Tasarım Tescili Ile Korunan Nedir?
Tasarım Tescili Ile Korunan Nedir?, Korumalı Tasarım Tescili (PDR), dijital ürünlerin sahteciliğe ve diğer yasa dışı faaliyetlere karşı korunmasına yardımcı olan bir sistemdir. Üreticiler, bir ürünü PDR sistemine kaydettirerek, ürünlerinin kullanımının güvenli olduğundan ve sahte olmadığından emin olabilir. Bu sistem, pazarı temiz tutmaya ve satılan ürünlerin kalitesinin standartlara uygun olmasını sağlamaya yardımcı olur.
Tasarımda Neler Tescillenir?
Tasarımda Neler Tescillenir?, Tasarım Tescili, işletmelerin tasarımlarını farklı tasarım tanıma kuruluşlarına kaydettirmesine yardımcı olan çevrimiçi bir hizmettir. Bunu yaparak, işletmeler tasarım alanındaki çalışmaları için tanınma ve ödüller alabilirler. Programın kullanımı ücretsizdir ve takdir sunan birçok kuruluşa sahiptir.
Tasarım Tescili Nasıl Alınır?
Tasarım Tescili Nasıl Alınır?, Tasarım tescili, tasarımınızın Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (PTO) tescil edilmesini sağlamaya yardımcı olan bir süreçtir. Bu sayede tasarımınızı izinsiz kullanımdan koruyabilirsiniz. Tasarımınızı kaydederken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var:
1. Tasarımınız için bir isim belirleyin. Bu, diğer tasarımcıların çalışmanızı kendilerininmiş gibi tanımlamasına yardımcı olacak ve kullanımı üzerinde size daha fazla kontrol sağlayacaktır.2. Kayıt sürecinde yardımcı olması için bir avukat bulun. Bir avukat, uygun dosyalama ve ticari marka evraklarının hazırlanmasına yardımcı olabileceği gibi, potansiyel müşterilerin sorularını veya itirazlarını da ele alabilir.3. Oluşturulduğundan bu yana tasarımınızda yapılan tüm değişiklikleri takip ettiğinizden emin olun. Bu, diğer tasarımcıların her değişikliği ayrı ayrı yeniden göndermek zorunda kalmadan kolayca düzeltmeler ve güncellemeler yapmasına olanak tanır.
Tasarım Tescil Ile Patent Arasındaki Fark Nedir?
Tasarım Tescil Ile Patent Arasındaki Fark Nedir?, Tasarım tescili, Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (USPTO) bir başvuru yapıldığında ortaya çıkan bir süreçtir. Patent, bir patentin verildiği zamandır. Tasarım kaydı, tasarımınızın kopyalanmasını veya izniniz olmadan kullanılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
İçeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Konu ile alakalı daha fazla içeriğimize ulaşmak için Google baz alarak arama yapabilirsiniz.
Leave a Comment